Produktinformation och skötselråd.
 

Material och skötsel:

Smyckena tillverkas med tenntråd som innehåller 4 % silver. Detta ger glans och tråden drabbas inte av tennpest (tråden vittrar inte sönder i kyla). Enligt tillverkaren är tråden nickelsäker, dock bör du tänka på att man kan reagera ändå om man är väldigt känslig. Då bör man välja ett armband där flätan är monterad på skinn som då ligger närmast huden. Med tiden nöts tennet och får en ännu silvrigare glans, vilket blir väldigt vackert.

På varje armband fastsys en silverfärgad plakett som visar att smycket är tillverkat hos Ateljé Agnes.

Guldtråden och den färgade koppartråden är hårdare än tenntråden vilket bl a gör armbanden styvare. Av den anledningen görs inte en del modeller i guld- resp koppartråd.

Knapparna är tillverkade av renhorn och de är i storlek cirka 9-12 mm, formerna varierar från rund till oval. Knappen anpassas till öglans storlek.

Vad gäller öglorna är dessa alltid förstärkta med sentråd. Detta ökar öglans livslängd och gör även att den inte töjs lika mycket.

Naturligtvis nöts ju öglorna och därför lämnar Ateljé Agnes extra garanti på öglan. Denna garanti innebär att du utan kostnad får en ny ögla fastsatt, även om ditt smycke är gammalt och mycket använt.  Om du inte har köpt det hos Ateljé Agnes kan du mot en mindre kostnad få en ny ögla ditsatt.

Skinnen är i huvudsak av ren eller lamm men även andra skinn förekommer det finns ett drygt 70-tal färger att välja mellan.

Skinn är ett levande material. Använd inte smyckena vid duschning, diskning el likn eftersom skinnet då torkar ut och blir hårt. Smycket kan också tappa formen och fungerar även som en utmärkt bakteriehärd om det blöts ordentligt gång efter annan. Det sistnämnda medför att armbandet kan börja lukta illa då hud- och tvålrester stannar kvar på armbandet.

De silverpärlor som används är av sterlingsilver. Dessa kan mörkna om man inte har använt smycket på ett tag men det är bara att ta en mjuk tygbit och gnida försiktigt så blir de blanka igen. Om man använder silverputs skall detta läggas på i ytterst liten mängd eftersom det annars trycks ner i flätan och är svårt att polera bort från denna.

Guldpärlorna är guldplätering på sterlingsilver. Denna plätering är mycket hållbar.

Även glaspärlor används och de mycket populära Swarovskipärlorna finns att tillgå både som fasettslipade kristaller och som runda pärlemorbelagda pärlor.

Använd inte hårprodukter, parfym o d på sådant sätt att det kommer på pärlorna. Vissa glaspärlor är känsliga och färgen kan lösas upp. Detsamma gäller om man använder smycket vid duschning, diskning o s v. Dessutom drar skinnet lätt åt sig dofter.

Ta gärna av dig smycket när du ska sova. Använd det inte heller vid träning eftersom det då blir fuktigt och kan tappa formen, som ovan beskrivet, samt att utsöndringen av kroppssalter gör att det kan börja lukta illa. Detsamma gäller vid "grövre arbete" som ex snickra, bilreparation o s v. Risken finns då också att man fastnar i något och sliter sönder tenntråden.

Dra inte heller i armbandet för att få det längre utan låt det gå ut på naturligt sätt.

Då återstår frågan: Vågar jag alls använda mitt smycke?

Svar: Ja det vågar du göra, både till vardags och till fest! Behandla det bara som just ett smycke så går det bra.

Om man iakttar försiktighet enl ovan så har man lång glädje av sitt smycke. Man kan säga att ett armband har en livslängd på 2-många, många år. Det är ett stort spann och det beror naturligtvis på hur mycket man använder det men också på om man beaktar skötselråden.